Domácí chléb
Čerstvý voňavý křupavý domácí chléb
Je poptávka na recept na domácí chléb, tak jsem poprosila asistentku a ona dnes chleba upekla a já zaznamenávala.
Domácí chléb 1kg pšeničný celozrnný
Co potřebujeme:
1kg mouky (celozrnné, žitné atd.), 2 žloutky, droždí, 3 lžíce másla, 2 lžičky soli, 1 lžičku cukru, 600ml mléka, směs koření na chleba (pokud nemáme vystačí i kmín a anýz), hrubou sůl na posypání, eventuálně různá semínka
Vytáhnu si předem 2 vejce, droždí a máslo, aby měli pokojovou teplotu.
600ml mléka lehce ohřeji, ať je vlažné z toho 200ml mléka naliji do misky a přidám-rozdrobené droždí, špetku soli, lžičku cukru a vrchovatou lžíci mouky. Přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vzejít kvásek cca 10 minut.
Mezi tím si do velké mísy přeseji přes síto mouku. Nechám na vás jakou máte k dispozici. Já často používám chlebovou směs, celozrnou nebo žitnou . Udělám dolíček a do něj dám vzetý kvásek. Postupně lehce přisypávám dvě lžičky soli, 2 lžičky chlebového koření, 3 lžíce másla, 2 žloutky a zbytek vlažného mléka. Můžete přidat různé jiné koření...
Těsto hnětu a hnětu (mám to místo posilovny ), dokud se nedvoří praskající bublinky.
Pak vložím chleba do moukou vysypané ošatky a posypu ze shora zlehka opět moukou. Přikryji utěrkou a dám na teplé místo 2 hodiny kynout.
Po 2 hodinách si předehřeji troubu na 200 stupňů (mám horkovzdušnou)
Chleba opatrně vyklopím na plech s pečícím papírem, pod peč. papír naliji trochu teplé vody. (Pokud chcete chleba se semínky, tak po vykynutí je potřeba je do chleba vpracovat a opět dát jej na chvilku kynout). Chleba si můžete i pomazat bílkem a posypat kmínem, hrubou solí atd.
Dám péct do trouby na 30 minut na 200 stupňů a poté stáhnu na 150 stupňů na 20 minut.
Během této doby se pomodlím, ať se zdaří a nenápadně přes sklo načuhuji. Nedoporučuji troubu otevírat může se chleba zdrcnout.
Po upečení dám chléb vychladnout na podložku mřížkovanou tomu určenou.
Ta vůně jistě dráždí sousedy a my se těšíme. Chléb je dlouho čerstvý a prostě výjimečný. Má to jednu nevýhodu... kupovaný vám už tolik nechutná a tak se z toho stává závislost.
Ps: Z toho samého těsta dělám i rohlíky, jen použiji mouku hladkou